Karnevál

2008-ban a Velencei Karnevált január 25, és február 05-e között rendezik meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyszerű szórakozás, és kikapcsolódás is egyben.

Autóval

Az utazás egyik legkényelmesebb módja, ha valakinek van autója, és szeret vezetni. Az út kényelmesen haladva is kb 10-11 óra, budapesttől Ausztrián át végig autópályán  haladva. Ha valaki csak egy hosszú hétvégére megy, akkor ez a legajánlottabb útvonal, mivel így csak a magyarországi, és az osztrák autópálya matricát kell megvásárolni. Olaszországban fizetős kapuk vannak, Velencéig kb 9,5 EURO-t kell fzetni. Velencében nem lehet autóval közlekedni, így azt mindenképp le kell tenni a város szélén egy parkolóházban. A Tronchetto parkoló-sziget  közvetlenül a Velencét a szárazfölddel összekötő híd lábánál van. A parkolás díja 20 EURO/nap. A másik nagyobb parkoló a Piazzale Roma-n található, ami hasonló tarifával működik, mint a Tronchetto.

Vonattal

Budapest és Velence között minden nap közlekedik egy közetlen járat Budapest-Keleti PU és Venezia Mestre állomások között. Egy retur jegy kb 15.000 Ft-ba kerül, a hálókocsi +4.000 Ft, attól függően, hogy hány személyes hálófülkét választunk. A karnevál időszakában akciós jegyek válthatok, melynek ára fejenként kb 6-7000 Ft + hálófülke. A vonat Venezia Mestre állomása bevisz közvetlenül a szigetre, ahonnan vaporettóval bárhová könnyen eljuthatunk.

Vaporettók

A Vaporettók  járatairól bármelyik megállóban, illetve újságárusoktól kaphatunk részletes térképet. .

A Tronchetto parkolóból a 82-es Vaporettora szállva juthatunk be a Piazzale Roma, vagy a következő, Ferrovia megállóig, ahol átszállhatunk bármelyik másik járatra. Ajánlott az 1-es járat, amely a Canale Grande-n megy végig, és szinte minden megállóban megáll. A jegyeket bármelyik állomáson megvásárolhatjuk, vagy a hajók kikötőjénél, vagy újságárusoknál. Többféle jegy közül választhatunk.

A járatoknak  két változata van, van, ami rendes A-ból B-be menő járat, mint például az 1-es, ahol mindkét irányba ugyanaz a vonal jár. De általában a hosszabb távokon körjáratok vannak, és például a 41-es megy Muranoba, de a 42-es hoz vissza. De ez mind nagyon egyértalműen, "turistabarát" módon van leírva a megállókban.

Jegyek

A legegyszerűbb formája, a 60 percig érvényes, 6 EURO-s jegy, amely korlátlan átszállást tesz lehetővé az első kezeléstől számított 60 percen belül.

Ezen kívül vannak a TOURIST TRAVEL CARD-ok:

 • 13,00 ? - 12-HOUR TRAVELCARD
 • 15,00 ? - 24-HOUR TRAVELCARD
 • 20,00 ? - 36-HOUR TRAVELCARD
 • 25,00 ? - 48-HOUR TRAVELCARD
 • 30,00 ? - 72-HOUR TRAVELCARD

  Mindegyik az első kezeléstől számított X órán belöl érvényes.

  Részletes információk a jegyekről, és bérletekről az ACTV honlapján található.

  Árak / Vásárlás

  Az árak nagyjából megegyeznek a magyarországi árakkal. A hely szűkössége miatt nagy üzleteket nem nagyon lehet találni, inkább csak a kis boltok a jellemzőek. Szinte bármelyik utcában találhatunk pékséget (a kenyeret, zsömlét, pékárukat mind kilora mérik), sajtüzletet, hentest, és főleg süteményes édességboltot. Ajánlott az egyszerűség miatt a mindenhol megtalálható szendvicses kávézókban  éttermekben vásárolni. A szendvicsek nagyon sokfélék, áruk 0,5-8 ? között vannak.  A másik, amit szintés sok helyen kapni, a pizzák  . Az ára 2-5? között van. Amit viszont senkinek sem szabad kihagyni, az a fagyizás  . Bárhol lehet kapni, és mindenhol nagyon finom.

  A legtöbb üzlet maszkokat, álarcokat árusít. Az áruk teljesen változó, a 15? -s szemet takaró  maszkoktól az 500? -s egész arcos  maszkokig.

  Időjárás

  Az időjárás nagyon kellemes, a tenger közelsége miatt sosincs túl hideg. A februári karnevál ideje alatt is bőven elegendőnek bizonyult egy vékony pulcsi kabáttal. De az aktuális időjárástól mindig érdemes előre érdeklődni.

  Közlekedés

  GYALOG!! A legtöbb, amire szükség lehet, az egy jó cipő. Ha valaki tényleg fel akarja fedezni Velencét, az jobb, ha gyalogosan indul el. Így betekintést nyerhet nem csak a kiemelt turista -helyekre, hanem a hangulatos kis utcákra, és az ott lakók mindennapjaiba is. Térképpel mindenképp érdemes felszerelkezni, de általában az csak a körülbelüli irány meghatározásához jó, egyébként pedig teljesen reménytelen követni. Az eltévedés garantált, de a gyors visszatlálás is. Az utcákon mindenhol a házak falán nagy sárga táblák  hirdetik az irányt a főbb csomópontok (Rilato, San Marco, Piazzale Roma, Ferrovia) felé. a távolságok igazán nem nagyok, a Rialto-tól a Szt. Márk térig kényelmesen sétálva, és közben fényképezgetve kb 20 perc alatt lehet eljutni. Az út soha nem válik unalmassá,  mert akárhányszor mentük, egyszer sem sikerült ugyanazon az útvonalon megközelítenünk a teret.  

  Tömeg. A Karnevál idején eléggé összegyűlik a nép, és hiába próbálják az alternatív útvonalakkal elterelni a forgalmat, azért előfordul, hogy egy-egy utca úgy bedugul  , hogy rendőrnek kell irányítania a gyalogosforgalmat.

  Velnece térképe:

  WC

  Velencében több helyen található nyilvános WC. Az egyik közvetlenül a Szt Márk tér végében, egy kis utcában található. Ezek fizetősek, 1?-ba kerülnek, de nagyon szép tiszták, és rendben vannak tartva. Minden jelentősebb útvonalon ki van táblázva, hogy merre találhatóak. Ugyanilyen nyilvános WC-ket találhatunk Murano, és Burano szigeteken is.

  Szállás

  Interneten foglaltunk, és nem volt róla más infónk, csak annyi, amit a leírásról, és a képekről megtudtunk. A Hotel Alvagon szálloda  egy nagyon kellemes kis hely. A kép annyiban csalóka, hogy a szálloda nem a tábla mögött látható nagyon szép épület, hanem a tábla mellett jobbra egy valamivel egyszerűbb ház, de ez a hangulatából nem von le semennyit. A Rialto-tól kb 5, a Szt Márk tértől kb 15 percre található a város szívében. A foglalás nagyon kényelmes, mert a szálloda honlapja teljesen magyar nyelvű. Bár ott helyben nem beszéltek magyarul, de a foglalással minden rendben volt, pont azt kaptuk, amit vártunk, és annyiért, amennyi a foglaláson szerepelt, és még előleget sem kértek. Bár a legolcsóbb szoba nem a legtágasabb, de tiszta, és kényelmes. A lagunára néző szoba pedig tényleg nagyon hangulatos, és tágas.

  Magas vízállás/acqua alta

  Velence jellegzetessége a magas vízállás (acqua alta). Évente több alkalommal is előfordulhat november és április között, hogy ár önti el a város mélyebben fekvő részeit.

  A lagúna vízállását állandó megfigyelés alatt tartják, közvetlen fenyegetés esetén szirénák szólalnak meg a városban. A Szent Márk téren (Piazza San Marco), a megállóknál és a forgalmas helyeken járópallókat fektetnek le. Gumicsizma nélkül szinte lehetetlenné válhat a gyalogos közlekedés (Forrás:Wikipédia)

 •  
 • Oldalmenü
  Naptár