Ebben a menüpontban Velence híresebb látnivalóiról olvashatsz, de nem csak a történelmi adatokat, tényeket (Forrás: Panoráma útikönyv) hanem azt is, hogy Én hogy láttam őket. Illetve egyéb fontos gyakorlati tudnivalókat.

Szent Márk Bazilika (Basilica Di San Marco)

A velencei katedrális megteremtette a keleti és nyugati stílusok keveredését, s ez a velencei karakter lényege. Inkább keleti, mintsem európai. Az ókori építészet, a díszítések, az atmoszféra szentsége és sérthetetlensége átível a földközi- tengeri évszázadokon és stílusokon. Eredetileg Szent Márknak, Velence védőszentjének építették, akiknek holttestét Alexandriából a velenceiek csempészték ki Kr.u. 828-ban. A bazilika mai külsejét a 9. és a 19. sz. között nyerte el. Ez a templom a díszítő burkolás művészetének csúcspontja. Az alapépületet 1094-ben szentelték fel, a kupolákat a 13. sz.-ban emelték, a díszítések folyamatosan készültek. A dekoráció nagy részét Velence virágkorában zsákmányolták, vagy ajándékba kapta a város. Ezek közül külön is említésre méltó a négy aranyozott bronzoló a főbejárat fölött. A 4. sz.-ban készítették őket, az antik római plasztika remekei. Hogy felülmúlják a római fosztogatókat, a velenceiek Konstantinápolyból zsákmányolták, amikor a keresztes háborúk során bevették a várost.

Calle Ca' D'Oro

A Canal Grande mentén található leghíresebb palazzo nevét az új korában a homlokzatát díszítő aranyborításról kapta. Márványékszer, sűrítve tükrözi a város különös varázsát. Tagoltsága híven őrzi ősi, bizánci múltjának formáit, az entrada aszimmetrikus árkádsorát. Lakószárnya falfelületének márványmozaikja keleti szőnyegek rajzára emlékeztet. Keleti hatás a magasba lándzsásodó asszír- iszlám fűrészfogas párkányzat is. A két gótikus loggiasor márványcsipkézete ékesen cizellált szobrászmunka. A két gótikus loggiasor márványcsipkézete ékesen cizellált szobrászmunka.  A díszes árkádsort folyamatosan restaurálják. A belső tér eredeti bútorai nélkül mára kissé pompáját vesztve elegáns, és az olasz művészetet bemutató galériának ad otthont, ahol Tiziano és Giorgione képeit is megtekinthetik. Az 1984-ben újra megnyitott épület már csak építészeti stílusában, nem pedig hangulatában hasonlít régi önmagára. Nyitva: 9:00-13:30, belépődíj van.

 

 

Szt Márk tér (Piazza San Marco)

A Szt. Márk tér Velence szíve. Mikor Napóleon meghódította a Velencei Köztársaságot, Európa legelegánsabb szalonjának nevezte, s ez máig igaz. A tér keleti végén áll a bizánci stílusú Szt. Márk-bazilika. Ettől jobbra a Dózse-palota előtti Piazzetta, majd a csodálatos Szt. Márk-öböl következik. A bazilika másik oldalán van az óratorony, tövében a Piazzetta dei Leocini, nevét a teret őrző két vörös márványoroszlánról kapta, melyek kedves bumfordiságukkal simogatásra késztetnek felnőttet, gyereket egyaránt.

Dózse Palota (Palazzo Ducale)

Velencét a Dózse-palotából irányították évszázadokon át, és máig uralja a várost. A rózsaszín palota a fehér oszlopsorával sokkal nagyobbaknak tűnik, mint eredetileg, amikor a 14. sz.-ban építettek. Látványa a San Marco-öböl felől igazán lenyűgöző. A különbség mindössze annyi, hogy a palota ma sokkal alacsonyabbnak látszik, mert a körülötte húzódó járda szintjét azóta megemelték. A megválasztott dózse, mint Velence Hercege, itt vezette udvartartását, és itt elnökölt a tanács élén, melynek feladata volt, hogy meggátolja az egyeduralmat. Egyszer, amikor ez nem sikerült, a túl ambiciózus Marino Faliero dózsét árulás vádjával elítélték, és a palota udvarának márványlépcsőjén lefejezték, arcképét egy fekete ruhára cserélték, mely máig is látható. A palota látogatói elcsodálkozhatnak a második emeleten található gazdagon díszített tanácstermek egész során, melyek falait és mennyezetét a legkiválóbb velencei festők képeivel díszítették, közöttük Tintoretto Paradicsom c. művével, mely a nagy mesterek közül is méreteivel az egyik legnagyobb. Ez a kép a Sala del Maggior Consiglio (Nagy Tanács terem) falán található. Ezt a hatalmas termet a Tanácsban szavazati joggal rendelkező 1700 polgár számára tervezték. A palotából a Ponte dei Sospiri, a Sóhajok hídja vezet át egy csatorna felett a börtönbe és a föld alatti fogdákba, amelyeket csak úgy hívnak: a kutak (pozzi). Nyitva: mindennap 9:00-19:00, de télen korábban zárnak.

 

 

Sóhajok hídja (Ponte del Sospiri)

A Dózse Palotát a börtönnel összekötő, híres sóhajok hídja csak egy helyről tekinthető meg, és az szinte mindig zsúfolásig tele van emberekkel. A Szent Márk tér felől haladva egy hídon kell átmenni, és csak erről a hídról lehet látni ezt a hidat is.  

 Rialto (Ponte di Rialto)

A 16. sz. második felében az Isztriai-félszigetről idehozott kövekből épített híd egészen 1854-ig a Canal Grande egyetlen gyalogosátjárója volt. Helyét korábban egy fahíd foglalta el. Az egyetlen fesztávú hidat domborművek, faragott oszlopok díszítik. Igazi jellegzetessége azonban a két oldalán egymással szemben végighúzódó üzletek sora, melyekben főként ékszereket, bőrárut, selymet és cipőket vásárolhatunk. A hídról pompás kilátás nyílik a Canal Grandéra, különösen a Szt. Márk-székesegyház irányábaA legtöbb útjelző tábla ebbe az irányba mutat. Mindig nagy rajta a forgalom. Mivel a turistákat érdeklő helyekre csak itt lehet átkelni száraz lábbal, ezért mindig sok ember jár erre. Nem csak az átkelés miatt, hanem nagyon sokan állnak meg egy-két (esetleg több) fényképre. A Szent Márk teret kb 10 perc alatt lehet innen elérni.  

  Harangtorony (Campanille di San Marco)

A bazilika harangtornya a középkorban a hajózók világítótornya is volt. A 11. sz.-ban kezdték építeni. 99 m magasra emelkedik a tér fölé, Velence legmagasabb épülete. Az eredeti torony 1902-ben összedőlt, de a következő 10 évben újra felépítették. A gyönyörű kis loggettán keresztül lehetett megközelíteni, melyet Jacopo Sansovino épített a 16. sz.-ban. Mikor a torony összedőlt, a loggettát is lerombolta, újjá kellett építeni. A látogatókat lift szállítja a harangokat körülvevő galériára, mely a város, a lagúna és szép tiszta napokon a Veneto és az Alpok gyönyörű panorámáját kínálja.

A Szent Márk téren található nagyon szép és magas torony, melynek a tetejáből be lehet látni Velence nagy részét, és amit a legtöbb helyről látni lehet. Ez már csak azért is szerencsés,m ert így bármerre járunk, könnyen be tudjuk magunkat tájolni. vörös tégláival, és fehér tornyával sajátos hangulatot ad a térnek. A belépő mindössze 6 €, de ezért cserébe fantasztikus kilátást kapunk, és még lépcsőznünk sem kell, mert lift visz fel minket. Ködös időben nem nyitnak ki. 

San Giorgo Maggiore

Chiesa Santa Maria della Salute

Szigetek:

Murano

Burano

Torcello

Lido

Oldalmenü
Naptár